flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗМІНИ В ПРОЦЕСУАЛЬНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ

21 грудня 2017, 13:36

15 грудня 2017 року, з початком роботи Верховного Суду, набрали чинності зміни до Цивільного процесуального Кодексу, Кодексу адміністративного судочинства та інших нормативно-правових актів. Як вказує в пояснювальній записці заступник Глави Адміністрації Президента України Філатов О., «Метою законопроекту є нормативне врегулювання процесуальних механізмів, які мають забезпечити ефективний, справедливий, неупереджений та своєчасний захист прав і свобод особи в суді».

Внесені зміни до Цивільного процесуального Кодексу України вказують, що для  швидкого розгляду справ в порядку цивільного судочинства законодавець ввів в дію процедуру спрощеного порядку розгляду нескладних справ, такий розгляд має тривати 60 днів з дня винесення ухвали про відкриття провадження у справі. Крім того, до початку розгляду справи по суті, сторони можуть звернутися до суду з клопотанням про врегулювання спору за участю судді. Даний спір має вирішуватися протягом одного місяця з дня винесення ухвали про задоволення клопотання. Передбачено процедуру звернення особи до суду про видачу судового наказу у справах про стягнення неоспорюваної суми.

Як в цивільному так і в адміністративному судочинстві розгляду справи по суті передує пропозиція суду відповідачу подати відзив на позовну заяву протягом 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження, а позивачу відповідь на відзив протягом 15 днів з дня отримання відзиву на позовну заяву.  У разі ненадходження до суду відзиву у встановлений судом строк  без поважних причин  суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Законодавець змінив строки розгляду справ цивільного судочинства: підготовче судове засідання має бути проведене протягом 60 днів з дня відкриття провадження у справі, а розгляд справи по суті  -  не пізніше ніж через 60 днів  з дня відкриття провадження у справі, і тривати  30 днів.

Розгляд судом цивільної справи по суті закінчується ухваленням рішення або постановленням ухвали. Відповідно до ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду  подається протягом  тридцяти днів, а на ухвалу протягом п’ятнадцяти днів  з дня його проголошення.

Відповідно до чинного процесуального законодавства, розгляд справ адміністративного судочинства в основному покладено на спеціалізовані суди: місцеві адміністративні суди та окружні адміністративні суди. Місцевим загальним судам, як адміністративним судам підсудні: адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності; адміністративні справи, пов'язані з виборчим процесом чи процесом референдуму; адміністративні справи, пов'язані з перебуванням іноземців та осіб без громадянства на території України; адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання ними рішень судів

Щодо строків розгляду справ адміністративного судочинства, підготовче провадження має бути проведе протягом шістдесяти днів  з дня відкриття провадження у справі. А розгляд справи по суті розпочатися протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження по справі і тривати не більше 30 днів.  За письмовою згодою учасників процесу  розгляд справи по суті може бути розпочатий  у день підготовчого судового засідання, після його закінчення.

Розгляд судом першої інстанції адміністративної справи закінчується ухваленням рішення, або постановленням ухвали. Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку  закінчується прийняттям постанови. Порядок і строки оскарження рішень по адміністративних справах вирішується ст. 295 КАС України. Апеляційна скарга на рішення суду  подається протягом  тридцяти днів, а на ухвалу протягом п’ятнадцяти днів  з дня його вручення.

Одною із особливостей внесення змін до Кримінального процесуального Кодексу України є зміна строків досудового розслідування, який обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом та повинно бути закінченим: протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Статтю 234 КПК України, доповнено частиною шостою, яка вказує, що у разі відмови у задоволенні клопотання про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи слідчий, прокурор не має права повторно звертатися до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на обшук того самого житла чи іншого володіння особи, якщо у клопотанні не зазначені нові обставини, які не розглядалися слідчим суддею.

Щодо виконання ухвали про проведення обшуку, то обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді в обов'язковому порядку повинен фіксується за допомогою аудіо- та відеозапису.

Судом касаційної інстанції по цивільних, адміністративних справах та Кримінальних провадженнях (справах) є Верховний Суд.

 

21 грудня 2017 року                                                                                                           Валентина Ліснича (04147) 2-14-26