flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НЕТВЕРЕЗИЙ ЗА КЕРМОМ

24 жовтня 2016, 13:23

21 жовтя 2016 р. у районній газеті "Новий День" було опудбікованно статтю "НЕТВЕРЕЗИЙ ЗА КЕРМОМ".

НЕТВЕРЕЗИЙ ЗА КЕРМОМ

 На сьогоднішній день велике значення в житті має благополуччя сімї. В людей постійно виникає страх втратити роботу, зростає прагнення заробити більше грошей, зростання цін на продукти, житлово-комунальні послуги викликає тривогу. Однак, нажаль, посилення адміністративної відповідальності  за водіння транспортного засобу в нетверезому стані  не змушує водіїв  задуматися, чи варто сідати п’яним за кермо.

7 липня 2016 року Верховна Рада України прийняла, а 27 липня 2016 року набрав чинності  ЗУ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції». У відповідності до якого, керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, - тягне за собою накладення штрафу у розмірі 10 200 грн. з позбавленням права керування транспортним засобом на один рік, і на інших осіб - накладення штрафу в розмірі 10200 грн.; повторне протягом року вчинення будь-якого з вище зазначених порушень, тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 20 400 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки і на інших осіб - накладення штрафу у розмірі 20400 грн. з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого. Особам, які уже двічі протягом року притягувалися до відповідальності за водіння у нетверезому стані, і знову вчинили таке порушення загрожує штраф у розмірі 40 800 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років, і на інших осіб – накладення штрафу в розмірі 40800 з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Не слід також залишати поза увагою, що у відповідності до ст.308 КУпАП у разі несплати правопорушником штрафу протягом 15 днів, з метою примусового виконання  постанови органи державної виконавчої служби стягують з особи подвійний розмір штрафу.  

З часу вступу в законну силу вище зазначених змін, Любарським районним судом притягнуто до відповідальності 7 осіб за ч.1 ст.130 КУпАП. Таким чином, до Державного бюджету України підлягає стягненню на 71400 грн. Крім того, один правопорушник не сплатив своєчасно присуджений штраф і з нього Любарським районним відділом державної виконавчої служби стягується подвоєний розмір штрафу 20400 грн.

Відповідно до вимог чинного законодавства у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення з правопорушника стягується судовий збір в розмірі 275, 60 грн.

Виникає питання: Чи варто, на фоні низького рівня доходів, сідати нетверезим за кермо?...

 

 

Консультант Любарського районного суду

 

Валентина Ліснича