flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Декларування

28 лютого 2024, 11:03

Декларування у 2024 році

 

 12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України від 20.09.2023 № 3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» (далі - Закон). Ним відновлюється електронне декларування під час воєнного стану та дія антикорупційних механізмів, у тому числі фінансового контролю.

     Відповідно до вимог антикорупційного законодавства в період з 01 січня до 31 березня 2024 року необхідно  подати щорічну декларацію за 2023 рік.       Слід зазначити, що НАЗК запровадило декілька новацій у процесі подання е-декларацій, які полегшують підготовку до декларування. Так, у особистому кабінеті декларанта в Єдиному державному реєстрі декларацій започатковано функцію «Дані для декларації», яка містить дані про:

  • об’єкти нерухомості, у тому числі земельні ділянки (для розділу 3 декларації);
  • об’єкти незавершеного будівництва (відомості про які є в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно) (для розділу 4 декларації);
  • транспортні засоби, у тому числі водні та повітряні засоби (для розділу 6 декларації);
  • корпоративні права в товариствах (для розділу 8 декларації);
  • кінцевого бенефіціарного власника (контролера) (для розділу 9 декларації);
  • доходи (для розділу 11 декларації);
  • пенсійні та соціальні виплати (для розділу 11 декларації);
  • спадщину (розділ декларації залежить від виду активу);
  • наявні обтяження рухомого майна (для розділу 13 декларації).

При користуванні функцією необхідно знати, що:

  1. Це довідкова інформація, яку потрібно перевіряти чи уточнювати станом на кінець звітного періоду. У Реєстрах, з яких НАЗК отримує дані, теж можуть бути помилки або неточності.
  2. Функція показує лише майно декларанта, його доходи, спадщину та обтяження, тому слід не забувати задекларувати майно, доходи, зобов’язання членів родини. Окрім того, функція не може допомогти із декларуванням майна, яке знаходиться на праві користування, якщо таке право не було зареєстровано у відповідному реєстрі чи базі даних.
  3. Слід також звертати увагу на довідкову інформацію про те, за який період отримуються дані відповідно до типу цих даних.

         Окрім того, збільшено строк для подання виправлених декларацій – тепер він складає 30 днів.

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання несе виключно декларант. За умисне неподання суб'єктом декларування декларації, передбачена кримінальна відповідальність за ст. 366-3 КК України у вигляді штрафу від 2 500 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. За несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 1 ст. 172-6 КУпАП).

Відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстру порушників).

Відповіді на поширені питання щодо декларування можна знайти у Базі знань НАЗК