flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Отримати додаткову інформацію про судову справу можливо вже з використанням мобільного застосунку Порталу Дія.

25 серпня 2022, 10:19

З розвитком цифрових технологій життя стає комфортнішим. Дуже багато дій можливо зробити за допомогою телефона, комп'ютера, інтернету. Відтепер навіть можна отримати  додаткову інформацію про судову справу з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку Порталу Дія.

  Так, 18.08.2022 року опубліковано Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо додаткових способів інформування про судові справи та проведення зборів суддів в умовах воєнного чи надзвичайного стану» від 27 липня 2022 року № 2461-IX (http://www.golos.com.ua/documents/z-2461-ix.pdf).

  Законом України № 2461-IX, зокрема, передбачено, що:

  • судові рішення, судові засідання та інформація щодо справ, які розглядаються судом, є відкритими, крім випадків, установлених законом. Ніхто не може бути обмежений у праві на отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа має право на вільний доступ до судового рішення в порядку, встановленому законом;
  • додатковим способом інформування про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату і час судового засідання, може бути надання інформації з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку Порталу Дія;
  • програмними засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у тому числі мобільного застосунку Порталу Дія, може бути також забезпечено додаткове інформування сторін спору, авторизованих через Єдиний державний веб-портал електронних послуг або через мобільний застосунок Порталу Дія, шляхом відображення в електронній формі судового рішення у справі, виконавчого документа.

Закон України № 2461-IX набрав  чинності 19.08.2022 року.