flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОЗНАЙОМЛЕННЯ ІЗ СУДОВИМ РІШЕННЯМ

19 березня 2021, 09:44

Відповідно до ст.9 Закону України «Про доступ до судових рішень» особа, яка не бере (не брала) участі у справі, якщо судове рішення  безпосередньо  стосується  її  прав, свобод, інтересів чи обов’язків,   може  звернутися  до  апарату  відповідного  суду  з письмовою заявою про:

     1)  надання  можливості  ознайомитися  із  судовим рішенням у приміщенні суду;

     2)  надання  можливості  виготовити копії судового рішення за допомогою власних технічних засобів;

     3) виготовлення копії судового рішення апаратом суду.

     У  заяві  особа повинна обґрунтувати, чому вона не змогла ознайомитися  із  судовим  рішенням  у  Реєстрі, а також чому вона вважає,  що  судове  рішення  безпосередньо  стосується  її  прав, свобод, інтересів чи обов’язків.

За  виготовлення  копії  судового  рішення  справляється судовий збір у розмірі, встановленому законом.

Судові  рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній  формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і  підписання,  крім ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей  та  документів  у кримінальних провадженнях, які підлягають оприлюдненню  не  раніше  дня  їх  звернення  до виконання.

Для  доступу  до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує  ведення  Єдиного державного реєстру судових рішень.

Всі судові рішення формуються в автоматизованій системі документообігу суду, судді, які розглядали справу підписують його своїми електронними цифровими підписами. Через автоматизовану систему документообігу суду судове рішення автоматично надсилається до ЄДРСР, однак з’являється у вільному доступі лише після знеособлення.

Щоб знайти потрібне судове рішення у ЄДРСР, необхідно зайти на офіційний вебпортал «Судова влада України», відкрити вкладку «Реєстри та системи» і обрати Єдиний державний реєстр судових рішень. З’явиться форма з варіантами пошуку судового рішення. Необхідно внести відомі дані, що стосуються судового рішення, та натиснути «Пошук». Після цього з’явиться потрібний документ.

Перевагою ознайомлення з судовими рішеннями у ЄДРСР є те, що ви безкоштовно можете переглядати судові рішення, копіювати та роздрукувати повні тексти або їх частини.

 

Прес-служба суду